zondag 30 maart 2008

Zizani verwondert; de bijgewoonde workshop Wasstraat: Dwarsdenkers en wilde ganzen - EZ


Zizani, een meisje van tien, verwondert en verbaast zich over de dingen die zij ziet, hoort en meemaakt. Zij stelt hierover vragen. Het innovatiefestival Zizani verwondert vond plaats op 27 maart 2008, hierover meer in dit bericht. Tijdens het festival kon de bezoeker meerdere workshops bijwonen, waaronder...

Wasstraat: Dwarsdenkers en wilde ganzen - EZ
Creatief denken is makkelijker dan je denkt. Sta open, associeer en stel je oordeel uit. Je zult zien dat binnen de kortste keren een stroom van ideeën op gang komt. In deze workshop ervaar je hoe je je vaste denkpatronen doorbreekt, hoe dat verrassend snel leidt tot nieuwe invalshoeken voor ideeën, hoe veel energie kansdenken geeft en hoe je ook in je eentje effectief kan brainstormen.

In deze workshop hebben we met een klein groepje een leuke startdag bij elkaar gebrainstormd. Het Out of the box denken is niet zo gemakkelijk, doordat meestal het oordeel snel klaar ligt.

We deden het volgende:
Vraagstelling formuleren
Divergeren (ideeën verzinnen) z
oveel mogelijk oplossingen voor vraagstelling bedenken, alle ideeën opschrijven die spontaan opkomen (purge). Toen we niets meer konden verzinnen pakte een van ons een rode kaart met daarop een opdracht. Dit herhaalden we een aantal keer, waarmee we nieuwe invalshoeken kregen en daardoor meer oplossingen verzonnen.
Ideeën kiezen, uit de stapel geeltjes maakten we een keuze
Convergeren (gekozen ideeën verrijken en concretiseren), kijken wat haalbaar/(nog) niet haalbaar is met focus op de vraag. Positief kritisch naar de ideeën kijken, de details maken het verschil
Het is gezien de tijd niet mogelijk om het actieplan op te stellen, het laatste deel van de brainstorm.

Deze workshop was veel te kort. De technieken zijn even kort aangetipt, maar om het echt goed door te krijgen had ik in ieder geval meer tijd nodig. De technieken die werden uitgelegd zijn erg goed toepasbaar in je eentje. Daarvoor wel handig, de kaartjes die we gebruikten. Die helpen je in je eentje te eenstormen.

Zie ook: Zizani verwondert

Geen opmerkingen: