zondag 30 maart 2008

Zizani verwondert; de bijgewoonde workshop: Over hackers, gamers en de organisatie van de toekomst - Hans Strikwerda


Zizani, een meisje van tien, verwondert en verbaast zich over de dingen die zij ziet, hoort en meemaakt. Zij stelt hierover vragen. Het innovatiefestival Zizani verwondert vond plaats op 27 maart 2008, hierover meer in dit bericht. Tijdens het festival kon de bezoeker meerdere workshops bijwonen, waaronder...

Over hackers, gamers en de organisatie van de toekomst - Hans Strikwerda
Een steeds pluriformere samenleving vraagt ook om steeds pluriformere organisaties. Organisaties die van betekenis willen zijn voor de samenleving moeten kritische dimensies in die samenleving ook vertalen naar hun eigen interne organisatie. Zij moeten flexibel zijn en zich makkelijk aanpassen zonder hun ziel te verliezen. ‘Net als Barbapapa!’, zei Zizani toen ze ons hoorde tobben over deze vraag. Inderdaad. De impact van de hacker- en gamer generatie die nu opgroeit is zo’n kritische dimensie die een grote impact zal hebben op ons denken over organiseren. In deze lezing neemt Professor Hans Strikwerda van de Universiteit van Amsterdam u mee op een zoektocht naar de organisatie van de toekomst.

Professor Hans Strikwerda schreef het boek "Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties" naar aanleiding van een onderzoek dat hij deed naar de stand van zaken rond business unit management. Hij is op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig met een artikel voor Binnenlands Bestuur over dit onderwerp.

Een paar aandachtspunten:

De formulering van de visie wordt meer kritisch en moet smart (geen reclameslogan).

Probeer niet de structuur van je organisatie uit te leggen maar de werking van de organisatie.

De bijdrage aan de burger moet door de hele organisatie gedragen worden.

Wil je medewerkers binden dan is terugkoppeling van belang: wat heeft de medewerker bijgedragen, wat was het gevolg van die bijdrage.

Geen kennismanagement maar kennis exploitatie.

Ook in deze lezing kwam de Hackers Etic weer ter sprake.

Ik vond de lezing van Hans boeiend, omdat deze net weer een andere invalshoek had vergeleken met de eerder bezochte seminars/symposia. Het was me iets te bedrijfskundig, maar ik heb wel een goed beeld gekregen van de uitdaging die grote organisaties de komende jaren hebben.

Zie ook: Ambtenaar 2.0 Zizani verwondert

Geen opmerkingen: